duminică, 27 martie 2011

cocalar vs hipster

M-am gandit sa fac o paralela intre aceste 2 categorii de oameni car3e ne incanta zi de zi vietile monotone; sarea si piperul societatii de astazi.

1. MUZICA

Cocalarii se impart in 2 categorii : manelisti part time si cu norma intreaga. Cocalarul manelist e clar ce asculta, si acasa si in discoteca. Manelistul part timeasculta muzica cea mai comericala posibil, chestii gen Inna, Rihanna, Katy Perry, Puya. Asta e muzica pe care se distreaza el cand iese in club. Superb. Dar la un chef, cu gratar si vin de tara...rupe maneaua in doua, si asta il face manelist. Ambele categorii se distreaza pe muzica lor, felicitari, oameni fara pretentii de intelectualitate and stuff...oameni simpli, onesti.

Hipsterii asculta indie, de principiu. Nu am nimic cu genul asta, imi plac si mie cateva trupe de indie. Problema e ca e o muzica extrem de facila, cu un mesaj aparent inexistent.Iar hipsterii fix aceasta parte de suprafata o inteleg. Si se cred cool ca asculta ce asculta ei. si superiori si arieni. Majoritatea hipsterilor nu prea agata cu muzica asta (altceva decat hipsteritze, foarte greu), asa ca raman pederasti. trist.

cocalar 1-0 hipster

2. HAINE

Cocalarul manelist full time e bine cunoscut ca stil vestimentar. Tricouri roz, cu sclipici, cu mesaje gen "gigolo italiano", "de puta madre"..le stim cu totii. sunt arhicunoscute. nu-l deranjeaza daca isi aude vorbe ca ce haine de cacat are, il doare in pl, si-asa nu intelege unde greseste. Cocalarul part time e putin stanjenit sa poarte tricoase roz (desi daca n-ar fi nenorocitele astea de norme ale societatii, doar d-alea ar purta). se imbraca foarte banal, nici nu merita sa ne gandim la ce gen de haine poarta. probabil le purtam s noi, dar cand stam in casa sau mergem la piata. Probabil singurul aspect esential ar fi sa se vada un logo gen Nike, Puma, Apple (orice), de preferat mai mare, sa se vada cu usurinta. Niciuna din aceste 2 categorii nu are probleme in a procura haine din targ, piata, talcioc etc, si nici de a le etala in public. Niste blugi, un tricou, o pereche de sosete albe...si esti ca nou, gata de club, de mall, de ce vrei tu. nici nu te costa mult, vreo 80-100 de ron...chiar profitabil.

Hipsterul se imbraca doar de la magazine celebre, gen Zara, Newyorker si numai din mari centre comerciale. E dispus sa dea si 150 de ron pe un tricou simplu, caruia ii asorteaza un sacoas, o esarfa, o palariutza, o pereche de jeans (trebuie sa schimbe chestia asta, jeans-i sunt prea mainstream totusi). ...ah, gata, stiu ! iei o pereche de pantalonasi d-aia cu cacat pana la pulpa. in picioareceva cat mai nepotrivit si ridicol. Toata smekeria asta e scumpa insa....te duce lejer la vreo 6-7 meleoane...plus ca na, hai sa zicem ca nu iti iei 7 perechi de pantalonasi, dar tricoasul nu merge sa il porti intruna.

Clar, cocalarul e mai castigat si aici, are 2-0.

Ca sa nu fiu acuzat de partizanat, am gasit o categorie unde hipsterul castiga.

3. CE URASTE FIECARE

Cocalarul, fara discutii, ar face orice (ar fuma iarba, ar bea absint, ar manca sushi) dar niciodata nu ar asculta rock/metal si nu ar umbla cu roacherii. Pur si simplu, nu poate. Probabil este un fel de alergie la chitare, tobe si chitare bass. Am putea trage o concluzie absolut revolutionara : pula cocalarului este cea mai inteligenta de pe pamant. Rockeri in cluburi de electro, in cluburi gen Kulturhaus se vad cu caru, ei merg dupa principiul "pula mea nu asculta muzica", adica, daca vor sa agate, fac acest compromis muzical.Cocalarul insa nu va face asta aproape niciodata. Iar daca o face, nu e un cocalar trve. e un renegat.

Hipsterul uraste mainstreamul. Daca lumea mananca la mec, el merge la kfc sau burger king sau in alta parte, chit ca nu ii place neaprat, dar ca sa fie original. Acuma, desi hipsterul pozeaza asa, intr-o faptura originala (gen, pe facebook trece doar trupe de care n-a auzit mai nimeni, ca sa vada lumea ce cult e el, la fel si la filme) in realitate el e fan Suie si se uita la Dr. house, chestii extrem de mainstream. Insa, intrucat e o intreaga filosofie la baza sentimentelor sale de ura, il consider indreptatit sa castige aceasta runda.

Scor final 2-1 pentru cocalar.

Asadar, daca sunteti indecisi si ezitati intre cocalar si hipster...eu va recomand sa nu va faceti hipsteri.


2 comentarii:

  1. cred ca cultura indie in Bucuresti 2011 este un fake nereusit + ai inteles si prost (sau superficial, asa cum sunt hipsterii de care zici)
    altfel nu-mi explic ineptiile alea

    Alex

    RăspundețiȘtergere
  2. Tot ce ai spus in legatura cu manelistii, sunt de acord. In schimb, cu hipsterii, nu prea. Deoarece nu cred ca hipsterii obligatoriu se imbraca doar din magazine celebre sau ca merg in alt loc decat alti oameni (partea cu KFC sau Burger King, cum ai spus tu mai sus). Nimeni nu observa stilul unei persoane dupa mancarea care-o cosuma, sa fim seriosi. Eu cred ca observi un hipster la prima vedere doar dupa cum e imbracat si stilul de muzica, partea cu mancarea sau cu ce uraste nu isi are rostul. :)

    RăspundețiȘtergere